Indian Polity Quiz

Leave a Comment

Hello readers, In this article Indian Polity Quiz: CDS and AFCAT we have given various practice questions for written exams. Candidates are requested to go through the questions below. For any questions in mind feel free to ask below in comments.

Indian Polity Quiz

Indian Polity Quiz: CDS and AFCAT

1. In the event of the President and the Vice-President not being available, who among the following will perform the functions of the President?

(a) Prime Minister
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) Chief Justice of India
(d) Seniormost Governor of a State

2. The maximum strength of the Select Committees of Lok Sabha is :

(a) 10 members
(b) 15 members
(c) 5 members
(d) not fixed and differs from committee to committee

3. Who of the following was the Chairman of the Drafting Committee?

(a) H.N. Kanzru
(6) B.R. Ambedkar
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Alladi Krishnaswami Ayyar

4. Rajya Sabha has....members of whom....are nominated.

(a) 250;12
(b) 200;15
(c) 220;10
(d) 340;20

5. Which one of the following writs is issued by a higher court asking the lower court to send the record of a particular case to it on the ground that it is not competent to decide the case?

(a) Habeas. Corpus
(b) Quo Warranto
(c) Certiorari
(d) Mandamus

6. Which one of the following conditions does not contribute to the Independence of Judiciary in India?

(a) no change in salary and service conditions of the judges can be made which operates against their interest, after their appointment
(b) once appointed they cannot be removed from their office before the date of retirement
(c) the salary and allowances of the judges are charged to the Consolidated Fund of India and are not subject to Parliamentary vote
(d) Retired judges are not permitted to carry on practice before any Court or tribunal in India

7. The nominated members of Rajya Sabha are generally picked up from persons :

(a) who are members of Lok Sabha
(b) who hail from states which have not found representation in due course
(c) who have distinguished themselves in art, literature, social service etc.
(d) who are already members of Lok Sabha

8. Which one of the following statements regarding the Supreme Court of India is not correct?

(a) It acts as the guardian of the liberties of the people of India
(b) It acts as the guardian of the Constitution
(c) It acts as the protector of the Directive Principles of State Policy
(d) It has final power to investigate disputes regarding election of the President and Vice-President of India

9. The Fundamental Rights were embodied in the Constitution to ensure

(a) individual liberty
(b) democracy
(c) democratic government
(d) secularism

10. Article 370 of the Constitution of India deals with

(a) emergency powers of President
(b) special status of Jammu and Kashmir
(c) special provisions for minorities
(d) amendment procedure


1. c

2. d

3. b

4. a

5. c

6. b

7. C

8. C

9. A

10. B

Hope you liked our article for History Quiz written exams questions and answers. Practice with such questions we will be updating daily with different sections practice questions. Any queries ask below in comments.

No comments:

Post a Comment



Get latest updates


Proud to be an Indian

We are on Facebook