CDS, AFCAT 2017: History Quiz

Leave a Comment
CDS, AFCAT 2017: History Quiz

Hello readers, In this article History Quiz we have given various practice questions for written exams. Candidates are requested to go through the questions below. For any questions in mind feel free to ask below in comments. Candidates go through the questions below and try to solve the as many of questions you are able to solve surely this will help you to enhance your confidence for the exams and will help you to score well.

CDS, AFCAT 2017: History Quiz

CDS, AFCAT 2017: History Quiz

CDS, AFCAT 2017: History Quiz


1. In the Battle of Wandiwash, the English defeated _______ 
A. The Dutch
B. The French
C. The Portuguese
D. None of these



2. Indian Navy Act was passed on ________
A. 1921
B. 1925
C. 1927
D. 1930


3. The first president of the Republic of India was _______ 
A. V.V.Giri
B. Zakir Hussain
C. Dr.Radhakrishnan
D. Dr.Rajendra Prasad


4. The first ruler of Pala dynasty was ________ 
A. Gopala
B. Dharmapala
C. Bhaskaravarman
D. None of these



5. The first to establish regular trade with India was ______
A. Dutch
B. Portuguese
C. French
D. English


6. The king of Kalinga in the Maurya period was ______ 
A. Simuka
B. Kharavela
C. Kuvishka
D. Kanishka


7. Sea route in India was discovered by ______ 
A. Columbus
B. Amundsen
C. Vasco–da–gama
D. None of these


8. The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and ______ 
A. Haider Ali
B. Chand Bibi
C. Tipu Sultan
D. Nizam of Hyderabad


9. Ashoka conquered Kalinga in the year _______ 
A. 231 AD
B. 127 AD
C. 261 BC
D. 327 BC


10. Chand Bibi was the ruler of _______ 
A. Satara
B. Bijapur
C. Golconda
D. Ahmednagar

Answer -

1. B
2. C
3. D
4. A
5. B
6. B
7. C
8. C
9. C
10. D
For more - Click Here
Hope you liked our article for CDS, AFCAT 2017: History Quiz written exams questions and answers. Practice with such questions we will be updating daily with different sections practice questions. Any queries ask below in comments.

No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook