CDS, AFCAT 2017: Geography Quiz

Leave a Comment

Hello readers, In this article Geography Quiz: we have given various practice questions for written exams. Candidates are requested to go through the questions below. For any questions in mind feel free to ask below in comments. Candidates are requested to go through the questions and practice this questions as the exam carries the questions according to the topics we would be covering.

CDS, AFCAT 2017: Geography Quiz

CDS, AFCAT 2017: Geography Quiz

CDS, AFCAT 2017: Geography Quiz


1. Exogenic forces are connected with—

(a) Plucking action
(b) Volcanic action
(c) Lithospheric
(d) Atmospheric


2. Epirogenetic movement give rise to—

(a) Shields
(b) Plains
(c) Volcano
(d) Fold mountain

3. Which of the following features may occur when lava cool at the surface ?

(a) Basalt plateau
(b) Still
(c) Batholith
(d) Dyke

4. Geostationary orbit is at a height of—

(a) 6 km
(b) 1000 km
(c) 3600 km
(d) 36, 000 km

5. At the summer solstice in the Northern Hemisphere which of the following latitudes will have the largest night ?

(a) 45° N
(b) 23 S
(c) 66° N
(d) 66° S

6. The Magnitude of Earthquake is measured on the—

(a) Barometer
(b) Anemometer
(c) Kelvin meter
(d) Richter scale

7. Dome mountain are the result of—

(a) Intrusion of magma
(b) Folding
(c) Frictions at the joints of the rocks
(d) Faulting

8. Creators or calderas are—

(a) Rift valley
(b) Hollows created by removed of volcanic cones
(c) Sink holes
(d) Pot holes

9. The main activity associated with the fold mountains is—

(a) Volcanoes
(b) Rift valley
(c) Earthquakes
(d) Horst

10. Define intermotane plateau—

(a) They are the outcome of volcanic activity.
(b) Outcome of diastrophic activity.
(c) They are the remains of certain mountains.
(d) They are elevated segment of the earth crust.

Answers:

1. (d)

2. (d)

3. (a)

4. (d)

5. (c)

6. (d)

7. (a)

8. (b)

9. (c)

10. (d)
Hope you liked our article for CDS, AFCAT 2017: Geography Quiz written exams questions and answers. Practice with such questions we will be updating daily with different sections practice questions. Any queries ask below in comments regarding CDS, AFCAT 2017: Geography Quiz.

No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook