Current Affairs Quiz 2015 - 2016

Leave a Comment
Hello Readers, As many exams are scheduled so we have given some Current Affairs Quiz 2015 - 2016. You can practice the questions and prepare for the exams. We would keep updating with more questions and answers. Keep following us for more stuffs. For any queries can comments below in comments.

Current Affairs Quiz 2015 - 2016

Current Affairs Quiz 2015 - 2016

1. Which of the following currencies was recently accepted by International Monetary Fund as a reserve currency?
(a) Yuan (b) Real (c) Ruble (d) Dinar

2. 90-90-90 is a treatment programme associated with which of the following diseases?
(a) Swine flu (b) Ebola (c) Malaria (d) AIDS

3. In which state is the Medaram Jatra, a biennal festival, held? (Deemed the second largest
congregation, only after Kumbh Mela)?
(a) Karnataka (b) Telangana (c) Maharashtra (d) Gujarat

4. Who of the following has been nominated as the Person of Year 2015 by Time magazine?
(a) Aung San Suu Kyi (b) Vladimir Putin (c) Angela Merkel (d) Dilma Rousseff

5. Hornbill Festival is an annual event held in the state of -
(a) Mizoram (b) Manipur (c) Nagaland (d) Tripura

6. Which of the following teams has won the 2015 Indian Super League football tournament?
(a) Atletico de Kolkata (b) FC Goa (c) North East United (d) Chennaiyin

7. As per the latest notification by Railways, which category of passengers will be charged full fare if they opt for reserved berth during train journey? 
(a)Children between 5 and 12 years (b) Children below 5 years
(c) Senior Citizens (d) Sports persons

8. Shri RK Mathur has recently been appointed as the new
(a) Chief Election Commissioner (b) Chief Information Commissioner
(c) Chief Vigilance Commissioner (d) Chairperson of NITI Aayog

9. Recep Tayyip Erdogan is the President of which country?
(a) Syria (b) Greece (c) Italy (d) Turkey

10. Who of the following has been chosen for the BCCI’s Lifetime Achievement Award for the year 2015?
(a) Syed Kirmani (b) Farookh Engineer (c) Kiran More (d) Karsan Ghavri

11. Dhirio is a banned bull fighting sport of which state?
(a) Telangana (b) Goa (c) Tamil Nadu (d) Punjab


12. With effect from 01 January 2016, what is the minimum amount in respect of all transactions for which declaration of PAN number has been mandatory ?
(a) Rs. 50,000 (b) Rs. 1 lakh (c) Rs. 2 lakhs (d) Rs. 5 lakhs

13. Mauricio Macri, recently took over as the President of which country?
(a) Argentina (b) Chile (c) Gambia (d) Turkey

14. The audio based mobile service launched by the govt to deliver weekly audio messages to families about pregnancy, child birth and child care is named -
(a) Bachpan (b) Janani (c) Suraksha (d) Kilkari

15. Indian's first bullet train to be developed by Japan is planned to run between which of the following stations?
(a) Mumbai and Delhi (b) Ahmedabad and Delhi
(c) Mumbai and Ahmedabad (d) Mumbai and Chennai

16. In which of the following countries were women allowed to vote and stand in elections for the first time?
(a) Qatar (b) Saudi Arabia (c) Turkey (d) Iran

17. At which of the following film festivals is the Golden Crow Pheasant award presented? 
(a) International Film Festival of Kerala (b) Kolkata International Film Festival
(b) Mumbai Film Festival (c) International Film Festival of India

18. TAPI natural gas pipeline does not pass through which of the following countries?
(a) Iran (b) Afghanistan (c) Pakistan (d) Turkmenistan

19. From which country is India purchasing Chinook heavy lift helicopters?
(a) United States (b) Singapore (c) Japan (d) France

20. Who was named the Man of the Series in the recently concluded test series between India and South Africa?
(a) Ajinkya Rahane (b) Ravindra Jadeja (c) R. Ashwin (d) Virat Kohli

21. Which of these medicines is given as a preventive during National Filaria Week?
(a) paracetamol (b) albendazole (c) salbutamol (d) minoxidil

22. In which of the following cities was the 10th WTO Ministerial Conference held in the month of December 2015?
(a) Paris (b) Antalya (c) Kampala (d) Nairobi

23. Salma Dam which is being developed by WAPCOS, an Indian public sector undertaking is located in
(a) Afghanistan (b) Pakistan (c) Bhutan (d) Nepal

24. Pia Wurtzbach, who was crowned Miss Universe 2016 was a contestant from which of the following countries?
(a) Colombia (b) Philippines (c) USA (d) Australia

25. At which place is India's first Indian National Defence University (INDU) being set up?
(a)Hisar (b) Pune (c) Bangalore (d) Gurgaon

26. Who of the following footballers has been chosen as the AIFF Player of the Year 2015?
(a) Pritam Kotal (b) Sunil Chhetri (c) Eugenson Lyngdoh (d) Arnab Mondal

27. Almaz-Antey is a defence equipment manufacturing company based in which country?
(a) Switzerland (b) France (c) Japan (d) Russia

28. Six satellites belonging to which of the following countries were launched by ISRO’s PSLV C-29 launch vehicle? 
(a) Singapore (b) Sri Lanka (c) Japan (d) Thailand

29. Which of the following companies has successfully used a reusable rocket Falcon 9 to launch 11 satellites into space recently?
(a) Planet Space (b) Blue Origin (c) Space X (d) XCOR

30. To commemorate the 125th birth anniversary of which of the leaders were coins in the
denomination of Rs. 10 and Rs. 125 released recently?
(a) Babu Rajendra Prasad (b) Dr. BR Ambedkar
(c) Rabindranath Tagore (d) Madan Mohan Malviya

31. With which of the following sports is S. Chikkarangappa associated?
(a) Billiards (b) Golf (c) Squash (d) Car racing

32. Which of the following companies has successfully used a reusable rocket Falcon 9 to launch 11 satellites into space recently?
(a) PlanetSpace (b) Blue Origin (c) SpaceX (d) XCOR 

Answers

1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (a) 11. (b) 12. (c) 13. (a) 14. (d) 15. (c) 16. (b) 17. (a) 18. (a) 19. (a) 20. (c) 21. (b) 22. (d) 23. (a) 24. (b) 25. (d) 26. (c) 27. (d) 28. (a) 29. (c) 30. (b) 31. (b) 32. (c) 


So this was all about the Current Affairs Quiz 2015 - 2016. Hope you liked our article. Keep following us for more questions and study materials.

Good Luck!!! 


No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook