AFCAT 2016 : Science Quiz

Leave a Comment

Hello readers, we are providing with Science Quiz practice this questions for written exams. For any suggestions or queries comment below.Kindly go through the questions and practice such more questions which will help you to clear exams. For any questions feel free to ask below in comments. Also keep following us for more such questions.

Science Quiz


1. Which of the following characters is not shown by hydrogen —

(A) It burns in air to form water
(B) It supports combustion
(C) It combines with almost all metals forming hydrides
(D) It readily combines with fluorine and chlorine

2. The metallic constituents of hard water are —

(A) Magnesium, Calcium and tin
(B) Iron, tin and calcium
(C) Calcium, magnesium and iron
(D) Magnesium, tin and iron

3. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called —

(A) Osmosis
(B) Desiccation
(C) Efflorescence
(D) Deliquescence

4. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air —

(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Hydrogen Sulphide
(D) Nitrogen

5. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically —

(A) Sodium Silicate
(B) Silicon dioxide
(C) Germanium dioxide
(D) A mixture of (B) & (C)

6. Bell Metal is an alloy of —

(A) Brass and Nickel
(B) Zinc and Copper
(C) Tin and Copper
(D) Nickel and Copper

7. The high temperature superconductors are —
(A) Metal alloys
(B) Ceramic oxides
(C) Inorganic polymers
(D) Pure rare earth metals

8. The ingredients of Gun metal are —

(A) Iron, tin
(B) Copper, tin
(C) Iron, brass, tin
(D) Iron, zinc, titanium

9. The gas usually causing explosions in coal mines is —

(A) Hydrogen
(B) Carbon monoxide
(C) Air
(D) Methane

10. Cotton fibers are made of —

(A) cellulose
(B) starch
(C) proteins
(D) fats

ANSWERS:
1 - (B)
2 - (C)
3 - (D)
4 - (C)
5 - (B)
6 - (C)
7 - (B)
8 - (B)
9 - (D)
10- (A)

Hope you liked our article for Science quiz. Start practising for such questions and answers. We will update our page with more study materials. Any questions in mind feel free to ask.
Good luck!


No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook