History Quiz

Leave a Comment
 Hello Readers, We are providing you study material for written exams start preparing for exams. For any questions feel free to ask in comments below.

History Quiz:


1) The god of war of the Rigvedic Aryans was

1) Varuna
2) Indra
3) Mitra
4) Rudra

Answer: Option 4

2) Which, among the following, is the oldest dynasty?

1) Maurya
2) Gupta
3) Vardhana
4) Kushan

Answer: Option 1

3) Swetambara and Digambara are the sects of which religion

1) Hinduism
2) Buddhism
3) Jainism
4) Zorastrians

Answer: Option 3

4) Monuments containing relics of Buddha are called

1) Viharas
2) Chaityas
3) Stupas
4) Sanghas

Answer: Option 3

5) Charak was the court physician of
1) Chandragupta
2) Kanishka
3) Harsha
4) Ashoka
Answer: Option 2

6) The Buddhist Sangha was divided into two sects-the Hinayana and the Mahayana during the reign of

1) Harsha
2) Ashoka
3) Dharampala
4) Kanishka

Answer: Option 4

7) Megasthenes was at the court of

1) Kanishka
2) Ashoka
3) Chandragupta Maurya
4) Harsha
Answer: Option 3

8) The Indus Valley Civillisation reached its zenith in ………. BC:
1) 3500
2) 2500
3) 1700
4) 500

 Answer: Option 2

9) Which is the oldest known civilization in India?

1) Vedic
2) Eipc
3) Puranic
4) Indus Valley
Answer: Option 4

10) Which of the following is the oldest dynasty?
1) Maurya
2) Chola
3) Chalukya
4) Nanda

Answer: Option 4

Hope you liked our article of AFCAT 1 2016 study materials start preparing for exams for any details comment below. Follow us for more study materials on our official Facebook page.
Good luck!!


No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook