Leave a Comment

Hello Readers, We are providing you study material for AFCAT 1 2016: General Awareness questions start preparing for exams. For any questions feel free to ask in comments below.


01. The concept of Concurrent List in Indian Constitution is borrowed from the Constitution of
(A) Japan
(B) Canada
(C) Australia
(D) U.S.A.

02. The basic object of all production is to

(A) satisfy human wants
(B) provide employement
(C) make profits
(D) increase physical output

03. Inflation is caused by

(A) increase in money supply and decrease in production
(B) increase in money supply
(C) increase in production
(D) decrease in production

04. Dumping is a form of price discrimination at

(A) within industry
(B) national level
(C) international level
(D) local level

05.The equilibrium of a firm under perfect competition will be determined when

(A) Marginal Revenue > Average Cost
(B) Marginal Revenue > Average Revenue
(C) Marginal Revenue = Marginal Cost
(D) Marginal Cost > Average Cost

06. Expenditure on advertisement and public relations by an enterprise is a part of its

(A) consumption of fixed capital
(B) final consumption expenditure
(C) intermediate consumption
(D) fixed capital

07. Presidential form of government consists of the following :

(A) Fixed term of office
(B) No overlap in membership between the executive and the legislature
(C) Popular election of the President
(D) All the above

08. Which one of the following inscriptions relate to the Chalukya king, Pulakesin II ?

(A) Maski
(B) Hathigumpha
(C) Aihole
(D) Nasik

09. Who among the following introduced the Mansabdari system

(A) Shah Jahan
(B) Sher Shah
(C) Akbar
(D) Jahangir

10. How many members can be nominated to both the Houses of the Parliament by the President ?

(A) 16
(B) 10
(C) 12
(D) 14

Answers Key:-
01. C
02. A
03. A
04. C
05. C
06. C
07. D
08. C
09. C
10. D

Hope you liked our article of AFCAT 1 2016 study materials start preparing for exams for any details comment below. Follow us for more study materials on our official Facebook page.

No comments:

Post a Comment



Get latest updates


Proud to be an Indian

We are on Facebook