Latest Current Affairs Quiz for SBI PO 2015

Leave a Comment

SBI PO 2015: Current Affairs Quiz


Hello Readers!
This is the current affairs quiz which can help you with the upcoming Examinations, read it carefully and if possible, make question bank for yourself.

sbi po current affairs quiz jobsfundaz


i) The govt has decided to go for third phase of coal auction. Which of the following is NOT
correct in this regard?

a) 10 mines, 8 producing and 2 about to produce, to be on sale.
b) In this phase of auction, there will be no coal mine for power generators.
c) The bidding will run from Aug 11 to 17.
d) The ministry of coal will auction linkages to Coal India’s production for five years.
e) None of these

ii) The FMC will have to complete all pending investigations before its merger with the
securities market regulator, Securities and Exchange Board of India (Sebi). The term FMC stands for

a) Future Markets Commission
b) Food Markets Commission
c) Foreign Markets Commission
d) Forward Markets Commission
e) None of these

iii) Mark Rutte, who visited India, recently, is the present Prime Minster of which of the
following countries?

a) Netherlands
b) Hungry
c) Sweden
d) Norway
e) None of these

iv) India and which of the following countries have agreed on a 17-point road map aimed at strengthening mutual trust and confidence during President Pranab Mukherjee visit to this country recently?

a) Belarus
b) Sweden
c) Lithuania
d) Latvia
e) None of these

v) Who among the following has been appointed by the govt as the PM’s ‘Special Envoy on Countering Terrorism and Extremism’ recently?

a) Ajit Doval
b) Asif Ibrahim
c) Alok Joshi
d) Dineshwar Sharma
e) None of these

vi) The govt has launched IAP HealthPhone programme, world’s largest digital mass education programme to address malnutrition in women and children. The brand ambassador of the programme is

a) Anushka Sharma
b) Salman Khan
c) Aamir Khan
d) Shah Rukh Khan
e) None of these

vii) Bangladesh has granted permission to which of the following Indian insurance firms, recently, to do business in the country which will start its operations as a joint venture (JV) entity?

a) LIC of India
b) SBI Life
c) ICICI Prudential
d) HDFC Life
e) None of these

viii) Who among the following will lead the events at the United Nations on the International Yoga Day on Jun 21?

a) Sushma Swaraj
b) Narendra Modi
c) Rajnath Singh
d) VK Singh
e) None of these

ix) The WTO, recently, ruled that the Indian ban on import of poultry meat, eggs and live pigs from ________ is inconsistent with the international norms and now India will have to allow these
products.

a) Pakistan
b) Bangladesh
c) US
d) China
e) None of these

x) The employees of five associate banks of State Bank of India (SBI) went on a strike on 4 Jun to protest against their merger with it. Which of the following is NOT an associate bank of the SBI as of now?

a) State Bank of Bikaner & Jaipur
b) State Bank of Travancore
c) State Bank of Mysore
d) State Bank of Hyderabad
e) State Bank of Surastra

xi) International Labour Day was celebrated on_______.

a) May 1st
b) May 2nd
c) May 3rd
d) May 4th
e) None of these

xii) What is venue of Asian Banker Summit 2015?

a) Delhi
b) Tokyo
c) Bangkok
d) Hong Kong
e) None of these

xiii) MAT stands for_______.

a) Maximum Alternate Tax
b) Minimum Alternate Tax
c) Maximum Average Tax
d) Medium Alternate Tax
e) None of these

xiv) Which of the following organizations has formed a partnership to offer Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana insurance?

a) Oriental Insurance and LIC
b) NICL and LIC
c) Canara Bank and Life Insurance Corporation
d) HDFC and SBI
e) None of these

xv) Among the following which is recognized as the New sports under National Sports Federation?

a) Golf
b) Horse Riding
c) Motor Sports
d) Beach Volley Ball
e) None of these

xvi) Who is the author of the book- “China Confucius in the Shadows”?

a) Karnan Mishra
b) Poonam Surie
c) Vijay Gupta
d) Varun Gandhi
e) None of these

xvii) What is the name of the DRDO Scientist who has awarded with the prestigious Fellowship
of the Royal Institute of Navigation?

a) Narendra Vats
b) Satheesh Reddy
c) Kiran Sharma
d) Praveen Das
e) None of these

xviii) Which of the two states have introduced 5 lakhs rupees Accident Insurance Scheme for
Transport Drivers?

a) Kerala and Karnataka
b) Tamil nadu and Bihar
c) Andhra Pradesh and Telangana
d) Uttar Pradesh and Haryana
e) None of these

xix) Who is the New Director General of Central Industrial Security Force (CISF)?

a) Narendra Kumar
b) Ramdev Sharma
c) Surender Singh
d) Akilesh Kumar
e) None of these

xx) What is the name of the Joint Naval exercise between India and France?

a) KARUNA
b) THARUNA
c) VARUNA
d) INDIRA
e) None of these

xxi) Floyd Mayweather Junior is related to which of the following sports?

a) Boxing
b) Tennis
c) Wrestling
d) Hockey
e) None of these

xxii) What is the venue of the International Shooting Competition 2015?

a) Italy
b) France
c) Belgium
d) Germany
e) None of these

xxiii) Who is the author of the book- “Dances with wolves”?

a) Michael Bay
b) John Harper
c) Michael Blake
d) Kevin Costner
e) None of these

xxiv) Name the Bollywood actor who has been jailed for 5 years recently?

a) Salman Khan
b) Amir Khan
c) Amitabh Bachchan
d) Shahrukh Khan
e) None of these

xxv) World Asthma Day was observed on_______.

a) 3rd May
b) 4th May
c) 5th May
d) 6th May
e) None of these


Answers

1.e)
2.d)
3.a)
4.a)
5.b)
6.c)
7.a)
8.a)
9.c)
10.e)
11.a)
12.d)
13.b)
14.c)
15.c)
16.b)
17.b)
18.c)
13.c)
20.c)
21.a)
22.d)
23.c)
24.a)
25.c)


 SBI PO 2015: Current Affairs Quiz

Hello Readers!
This is the current affairs quiz which can help you with the upcoming Examinations, read it carefully and if possible, make question bank for yourself.


1. The govt has decided to go for third phase of coal auction. Which of the following is NOT
correct in this regard?

a) 10 mines, 8 producing and 2 about to produce, to be on sale.
b) In this phase of auction, there will be no coal mine for power generators.
c) The bidding will run from Aug 11 to 17.
d) The ministry of coal will auction linkages to Coal India’s production for five years.
e) None of these

2. The FMC will have to complete all pending investigations before its merger with the
securities market regulator, Securities and Exchange Board of India (Sebi). The term FMC stands for

a) Future Markets Commission
b) Food Markets Commission
c) Foreign Markets Commission
d) Forward Markets Commission
e) None of these

3. Mark Rutte, who visited India, recently, is the present Prime Minster of which of the
following countries?

a) Netherlands
b) Hungry
c) Sweden
d) Norway
e) None of these

4. India and which of the following countries have agreed on a 17-point road map aimed at strengthening mutual trust and confidence during President Pranab Mukherjee visit to this country recently?

a) Belarus
b) Sweden
c) Lithuania
d) Latvia
e) None of these

5. Who among the following has been appointed by the govt as the PM’s ‘Special Envoy on Countering Terrorism and Extremism’ recently?

a) Ajit Doval
b) Asif Ibrahim
c) Alok Joshi
d) Dineshwar Sharma
e) None of these

6. The govt has launched IAP HealthPhone programme, world’s largest digital mass education programme to address malnutrition in women and children. The brand ambassador of the programme is

a) Anushka Sharma
b) Salman Khan
c) Aamir Khan
d) Shah Rukh Khan
e) None of these

7. Bangladesh has granted permission to which of the following Indian insurance firms, recently, to do business in the country which will start its operations as a joint venture (JV) entity?

a) LIC of India
b) SBI Life
c) ICICI Prudential
d) HDFC Life
e) None of these

8. Who among the following will lead the events at the United Nations on the International Yoga Day on Jun 21?

a) Sushma Swaraj
b) Narendra Modi
c) Rajnath Singh
d) VK Singh
e) None of these

9. The WTO, recently, ruled that the Indian ban on import of poultry meat, eggs and live pigs from ________ is inconsistent with the international norms and now India will have to allow these
products.

a) Pakistan
b) Bangladesh
c) US
d) China
e) None of these

10. The employees of five associate banks of State Bank of India (SBI) went on a strike on 4 Jun to protest against their merger with it. Which of the following is NOT an associate bank of the SBI as of now?

a) State Bank of Bikaner & Jaipur
b) State Bank of Travancore
c) State Bank of Mysore
d) State Bank of Hyderabad
e) State Bank of Surastra

11).International Labour Day was celebrated on_______.

a) May 1st
b) May 2nd
c) May 3rd
d) May 4th
e) None of these

12).What is venue of Asian Banker Summit 2015?

a) Delhi
b) Tokyo
c) Bangkok
d) Hong Kong
e) None of these

13).MAT stands for_______.

a) Maximum Alternate Tax
b) Minimum Alternate Tax
c) Maximum Average Tax
d) Medium Alternate Tax
e) None of these

14).Which of the following organizations has formed a partnership to offer Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana insurance?

a) Oriental Insurance and LIC
b) NICL and LIC
c) Canara Bank and Life Insurance Corporation
d) HDFC and SBI
e) None of these

15).Among the following which is recognized as the New sports under National Sports Federation?

a) Golf
b) Horse Riding
c) Motor Sports
d) Beach Volley Ball
e) None of these

16).Who is the author of the book- “China Confucius in the Shadows”?

a) Karnan Mishra
b) Poonam Surie
c) Vijay Gupta
d) Varun Gandhi
e) None of these

17).What is the name of the DRDO Scientist who has awarded with the prestigious Fellowship
of the Royal Institute of Navigation?

a) Narendra Vats
b) Satheesh Reddy
c) Kiran Sharma
d) Praveen Das
e) None of these

18).Which of the two states have introduced 5 lakhs rupees Accident Insurance Scheme for
Transport Drivers?

a) Kerala and Karnataka
b) Tamil nadu and Bihar
c) Andhra Pradesh and Telangana
d) Uttar Pradesh and Haryana
e) None of these

19).Who is the New Director General of Central Industrial Security Force (CISF)?

a) Narendra Kumar
b) Ramdev Sharma
c) Surender Singh
d) Akilesh Kumar
e) None of these

20).What is the name of the Joint Naval exercise between India and France?

a) KARUNA
b) THARUNA
c) VARUNA
d) INDIRA
e) None of these

21).Floyd Mayweather Junior is related to which of the following sports?

a) Boxing
b) Tennis
c) Wrestling
d) Hockey
e) None of these

22).What is the venue of the International Shooting Competition 2015?

a) Italy
b) France
c) Belgium
d) Germany
e) None of these

23).Who is the author of the book- “Dances with wolves”?

a) Michael Bay
b) John Harper
c) Michael Blake
d) Kevin Costner
e) None of these

24).Name the Bollywood actor who has been jailed for 5 years recently?

a) Salman Khan
b) Amir Khan
c) Amitabh Bachchan
d) Shahrukh Khan
e) None of these

25).World Asthma Day was observed on_______.

a) 3rd May
b) 4th May
c) 5th May
d) 6th May
e) None of these


Answers

i.e)
ii.d)
iii.a)
iv.a)
v.b)
vi.c)
vii.a)
viii.a)
ix.c)
x.e)
xi.a)
xii.d)
xiii.b)
xiv.c)
xv.c)
xvi.b)
xvii.b)
xviii.c)
xix.c)
xx.c)
xi.a)
xii.d)
xiii.c)
xiv.a)
xv.c)


No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook