AFCAT 2016 : GK Quiz

Leave a Comment

Hello readers, In this article AFCAT 2016 : GK Quiz we have given various practise questions for written exams. Candidates are requested to go through the questions below. For any questions in mind feel free to ask below in comments.


AFCAT 2016 : GK Quiz

1. Which of the following battles opened the Delhi area to Muhammad Ghori?

(a) First Battle of Tarain
(b) Second Battle of Tarain
(c) Battle of Khanwa
(d) First Battle of Panipat

2. Chola dynasty ruled over

(a) Tamil Nadu
(b) Andhra
(c) Kerala
(d) Bengal

3. ____________can be used to meet the unanticipated expenditure without the prior approval of the Parliament.

(a) Consolidated Fund of India
(b) Contingency Fund of India
(c) Vote-on-Account
(d) From the Treasury

4. What is ENIAC ?

(a) An electronic calculator
(b) An electronic computer
(c) An memory device
(d) An engine

5. How many bits does one byte consist of?

(a) one bit
(b) four bits
(c) eight bits
(d) ten bits

6. Which of the following vertebrates lacks exoskeleton?

(a) Amphibians
(b) Mammals
(c) Aves
(d) Chondrichthyes

7. ____________deals with the interaction of same species of living organisms with their non-living environment.

(a) Autecology
(b) Synecology
(c) Ecology
(d) Paleontology

8. ___________are also known as ‘Atom bombs’.

(a) Microtubules
(b) Nucleolus
(c) Golgi bodies
(d) Lysosomes

9. What does ‘AM’ in radio broadcasting stand for?

(a) Amplitude Movement
(b) Anywhere Movement
(c) Amplitude Matching
(d) Amplitude Modulation.

10. Which of the following reactions powers the sun?

(a) fusion reaction
(b) fission reaction
(c) combustion reaction
(d) chemical reaction

11. Quinine is extracted from the bark of
(a) Eucalyptus
(b) Cinchona
(c) Neem
(d) Cedar

12. What is hypertension?

(a) An increase in heart rate
(b) A decrease in heart rate
(c) A decrease in blood pressure
(d) An increase in blood pressure

13. _________are the contractile proteins present in muscle cells.

(a) Actin and Myosin
(b) Actin and Tropomyosin
(c) Myosin and Troponin
(d) Troponin and Tropomyosin

14. ________are the imaginary lines joining places with same cloud cover

(a) Isonephs
(b) Isohyets
(c) Isohalines
(d) Isotherms

15. A natural region has the similarity of

(a) climate and natural vegetation
(b) climate and occupation
(c) soil and drainage
(d) economic base and agriculture


1 - b
2 - a
3 - b
4 - b
5 - c
6 - d
7 - a
8 - d
9 - d
10- a
11 - b
12 - d
13 - a
14 - a
15 - a

Hope you liked our article for AFCAT 2016: GK Quiz written exams questions and answers. Practice with such questions we will be updating daily with different sections practice questions. Any queries ask below in comments

No comments:

Post a Comment



Get latest updates


Proud to be an Indian

We are on Facebook