SBI PO 2015: Quant Quiz

Leave a Comment

Dear Readers, 
We have provided some practice questions for SBI PO 2015 so start practice with the questions and try to focus with the quantitative part and score maximum in the paper.

SBI PO 2015: Quant Quiz:

SBI PO 2015: Quant Quiz


1. Kiarn is younger than Bineesh by 7 years and their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Kiran?

A. 25

B. 24.5

C. 24

D. 23.5

Answer : Option B


2 . At present, the ratio between the ages of Shekhar and Shobha is 4 : 3. After 6 years, Shekhar's age will be 26 years. Find out the age of Shobha at present?

A. 15 years

B. 14 years

C. 13 years

D. 12 years


Answer : Option A


3 .The age of father 10 years ago was thrice the age of his son. Ten years hence, father's age will be twice that of his son. What is the ratio of their present ages?

A. 7 : 3

B. 3 : 7

C. 9 : 4

D. 4 : 9

Answer : Option A


4 . A man rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:

A. 1 km/hr.

B. 2 km/hr.

C. 1.5 km/hr.

D. 2.5 km/hr.


Answer : Option A


5 .A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream is:

A. 4 mph

B. 2.5 mph

C. 3 mph

D. 2 mph

Answer : Option D


6. There are 8 men and 10 women and you need to form a committee of 5 men and 6 women. In how many ways can the committee be formed?

A. 10420

B. 11

C. 11760

D. None of these

Answer : Option C


7. In how many different ways can the letters of the word 'MATHEMATICS' be arranged such that the vowels must always come together?

A. 9800

B. 100020

C. 120960

D. 140020


Answer : Option C


8. A dice is thrown. What is the probability that the number shown in the dice is divisible by 3?

A. 16

B. 13

C. 14

D. 12

Answer : Option B


9. In covering a distance of 30 km, Arun takes 2 hours more than Anil. If Arun doubles his speed, then he would take 1 hour less than Anil. What is Arun's speed?

A. 8 kmph

B. 5 kmph

C. 4 kmph

D. 7 kmph


Answer : Option B


10. A car travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. What is the average speed for the first 320 km of the tour?

A. 70.24 km/hr

B. 74. 24 km/hr

C. 71.11 km/hr

D. 72.21 km/hr

Answer : Option C


11. P can finish a work in 18 days. Q can finish the same work in 15 days. Q worked for 10 days and left the job. how many days does P alone need to finish the remaining work?

A. 8

B. 5

C. 4

D. 6


Answer : Option D


12. 3 men and 7 women can complete a work in 10 days . But 4 men and 6 women need 8 days to complete the same work . In how many days will 10 women complete the same work?

A. 50

B. 40

C. 30

D. 20

Answer : Option B

13. Two trains having equal lengths, take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a post. If the length of each train is 120 meters, in what time (in seconds) will they cross each other when traveling in opposite direction?

A. 10

B. 25

C. 12

D. 20

Answer : Option C

14. Two trains, one from P to Q and the other from Q to P, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is

A. 2 : 3

B. 2 :1

C. 4 : 3

D. 3 : 2

Answer : Option C

15. A train having a length of 1/4 mile , is traveling at a speed of 75 mph. It enters a tunnel 3 ½ miles long. How long does it take the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?

A. 3 min

B. 4.2 min

C. 3.4 min

D. 5.5 min

Answer : Option A

Wish you all the best!!






No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook