SBI PO 2015: Logical Reasoning

Leave a Comment

 We are providing for our readers  Logical Reasoning questions to practice for SBI PO 2015 exams so kindly start practicing for the exams.

 SBI PO 2015: Logical Reasoning:


SBI PO 2015: Logical Reasoning

1.   Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), ... What number should come next?

A.     (1/3)    B.     (1/8)
C.     (2/8)    D.     (1/16)

Answer: Option B

Explanation:

This is a simple division series; each number is one-half of the previous number.

In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.

4/2 = 2
2/2 = 1
1/2 = 1/2
(1/2)/2 = 1/4
(1/4)/2 = 1/8 and so on.

2 .      Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?
A.     12    B.     14
C.     27    D.     53

Answer: Option B

Explanation:

In this series, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.     

3 . school

A.     student    B.     report card
C.     test    D.     learning

Answer: Option A


Explanation:

Without students, a school cannot exist; therefore, students are the essential part of schools. The other choices may be related, but they are not essential.

4.      monopoly

A.     corrupt    B.     exclusive
C.     rich    D.     gigantic

Answer: Option B

Explanation:

The essential part of a monopoly is that it involves exclusive ownership or control.


5.  All the trees in the park are flowering trees.
Some of the trees in the park are dogwoods.
All dogwoods in the park are flowering trees.
If the first two statements are true, the third statement is
A.     true
B.     false
C.     uncertain


Answer: Option A

Explanation:

All of the trees in the park are flowering trees, So all dogwoods in the park are flowering trees.


6.  Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons.
Apartments in the Livingston Gate cost more than apartments in the The Gaslight Commons.
Of the three apartment buildings, the Livingston Gate costs the most.
If the first two statements are true, the third statement is
A.     true
B.     false
C.     uncertain

Answer: Option A

Explanation:

Since the Gaslight Commons costs more than the Riverdale Manor and the Livingston Gate costs more than the Gaslight Commons, it is true that the Livingston Gate costs the most.


7.  Establishing a Power of Attorney occurs when a legal document is created that gives one individual the authority to act for another. Which situation below is the best example of Establishing a Power of Attorney?
A.     Louise is selling her house and she hires a lawyer to review the contract.
B.     Simone's mother can no longer get to the bank to cash her checks and make deposits, so she has taken legal steps to enable Simone to do these things for her.
C.     Jack's father is elderly and Jack thinks he is no longer able to make decisions for himself.
D.     At her daughter's urging, Mrs.Lenox opens up a retirement account with the local bank.


Answer: Option B


Explanation:

Simone's mother has taken legal steps to allow another person to act on her behalf. Therefore, this is the only choice that indicates that a power of attorney has been established.

8.  The rules of baseball state that a batter Legally Completes His Time at Bat when he is put out or becomes a base runner. Which situation below is the best example of a batter Legally Completing His Time at Bat?

A.     Jared's blooper over the head of the short-stop puts him in scoring position.
B.     The umpire calls a strike, even though the last pitch was way outside.
C.     The pitcher throws his famous knuckleball, Joe swings and misses, and the umpire calls a strike.
D.     The count is two balls and two strikes as Mario waits for the next pitch.


Answer: Option A

Explanation:

The fact that Jared is in scoring position due to his blooper indicates that he has hit the ball and is now a base runner; therefore, he has legally completed his time at bat. Choices b and c both describe situations in which a strike is called, but they do not state that the batter has been put out or that he is now a base runner. Choice d describes a situation in which the batter, Mario, is still at the plate waiting for the next pitch.    

9.  Statement: Because of the large number of potholes in road X, reaching airport in time has become difficult.

Assumptions:

    Reaching airport in time may not be always necessary.
    There is no other convenient road to the airport.

A.     Only assumption I is implicit
B.     Only assumption II is implicit
C.     Either I or II is implicit
D.     Neither I nor II is implicit
E.     Both I and II are implicit


Answer: Option B

Explanation:

The statement presents the issue of 'not reaching airport in time' as a problem. This means that reaching airport in time is necessary. So, I is not implicit. Besides, it is mentioned that reaching airport in time has become difficult due to large number of potholes in road X. This implies that road X is the only possible way. So, II is implicit.

10.      

Statement: Greater public participation results in good civic governance. - Statement of Municipal Commissioner of City A.

Assumptions:

    The municipal office is not competent to effect good civic administration.
    Good civic governance is a matter of collective will and effort of the people and administration.

A.     Only assumption I is implicit
B.     Only assumption II is implicit
C.     Either I or II is implicit
D.     Neither I nor II is implicit
E.     Both I and II are implicit

Answer: Option B

Explanation:

The statement stresses on the fact that though civic governance is the task of the municipal body, but all the tasks done come out to be more fruitful if the general public lends a helping hand in the same. So, only II is implicit.



No comments:

Post a Comment

.

.

Get latest updates

 

Proud to be an Indian

We are on Facebook